Aziza Brahim

Vrijdag 20:45

Het levensverhaal van Aziza Brahim kent zowel harde beproevingen als inspirerende successen. Ze groeit op in een vluchtelingenkamp voor Saharawi, een nomadenvolk uit de Westelijke Sahara, aan de grens van Marokko en Algerije. Om de oppressie door het Marokkaanse regime te ontvluchten, trekt ze als tiener voor haar studies naar Cuba. Vandaag woont en werkt ze als artieste in de metropool Barcelona.

De muziek die Aziza Brahim maakt is een uitdrukking van zowel het verdriet als de hoop van de Saharawi. Van alle mensen die ze kent uit de kampen in de woestijn, maar ook van alle mensen die elders een leven weten op te bouwen: elke song schrijft ze op het hartritme van de Saharawi. Haar teksten zijn poëtische uitdrukkingen van de alledaagse strijd die haar volk levert, in de eerste plaats voor erkenning en rechtvaardigheid.

Haar vijfde album Sahari is ook muzikaal een mix van het Zuiden en het Noorden. Aziza Brahim verzoent tradities van de desert blues uit de Sahara met ritmes en melodieën van de hedendaagse westerse wereld.